Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Moottoripyörän peräkärry

Tästä se kärryn valmistus alkaa... Tänään, 12.1.-10 tynnyri tuli matkahuoltoon, ja sieltä auton peräkontissa kotiin.Tynnyri on mitoiltaan 95cm korkea, keskeltä halkaisija 70cm ja päistä 57. Painoa komeudelle on kertynyt lähetyslistan mukaan 46kg.

 

Samana iltana sain jo puhdistettua/ hiottua ulkopinnan puhtaaksi.Keski osassa oli punainen väri, joka oli tullut ylivuotaneesta punaviinistä.Tynnyri on kotoisin Ranskasta, josta suomalainen tynnyrin valmistaja niitä tuo maahan käytettyinä.

Tällänen viritelmä olis valmistumassa.Rengas tosin on kuvassa vielä 15", tarkotus on hankkia 13" aluvanteet kärryyn.

16.1.-10 akselistosta alkaa olla jonkinmoinen hahmotelama kasassa.

Kärryyn tulee laakeroitu pyörännapa 100*100 jaolla.Tähän pitäisi viela rakentaa iskarinkiinnikkeet.

Pienellä jännityksellä halkaisin tynnyrin... ja pysyi "ehjänä" kun ruuvasin vanteet kiinni lautoihin ja päätyihin. Sisältä se oli kauniin viininpunainen...

Halkaistuun tynnyriin oli helpompi sovittaa akselisto paikoilleen...

Akselisto on paikoillaan ja iskarit ja niiden alaripustukset tehty...

ja viimeistelyä vaille metalliosat..... jouset ovat mallia "pappatunturi" ,jotka löytyivät paikallisesta kaupasta.

Oishan tässä vielä jonkin verran työtä.. tässä jo kuvassa uutukaiset alunvanteet ja renkaat. Vanteet on 13" ja nykyisin niitä myydään mopoautoihin.. kumit 155/70 

vetopää piti saada pyöriväksi  moottoripyörän kallistuksen vuoksi, jotta se pääsee vapaasti kääntymään. Vetopään ja aisan väliin laitoin vanhan mopon takaiskarin joka oli ilman jousta. JOuseksi laitoin auton ventiilijousen.Näin saatiin pieni joustoliike, joka pehmentää jarrutuksessa kärryn liikettä kohden pyörää. Teoriassa ainakin toimii.. saa nähdä mikä on käytäntö :) Edit.15.10.-10.. Tämä pää meni vaihtoon, oli hiukan liian väljän tuntuinen ja pieni epävarmuus hiipi mieleen josko tuo ei kestäkkään. Pyörivän pään sai kivasti laittamalla 3 kpl 20mm muttereita peräkkäin ja niiden sisään sopivan pultin. Mutterit hitsasin vetolaitteeseen ja pultti hitsattiin aisaan. Aika monta kertaa tarvii pyöriä ympäri ennenkuin lähtee irti.

Tässä vetoaisa jo paikoillaan. Aisa on nyt kokonaisuudessaan 90cm pitkä. 

Kohtahan tuo runko pitäisi maalata.. taitaa tulla musta

Lokasuojat tein pienen harkinnan jälkeen lasikuidusta, koska valmiina saatavat peltiset eivä oikein leveyden puolesta sopinut kuvaan.Muottina käytin autonrengasta, josta leikkasin "ylimääräistä" hiukan pois.

Tässä jo toinen puoli hiukan viimeisteltynä ja ruiskukitti pinnassa.

 Lokasuoja maalattuna.

Lokasuojat ja runko maalattu, ja asennettu paikoilleen. Rungosta tuli mattamusta, lokasuojista ainakin toistaiseksi kiiltävät.(kylläpä on hirveä romumäärä kertynyt talliin... siivouspäivä edessä.. huh huh)

Ensikosketus suomen runsaslumiseen talveen, lähdössä prätkämessuille lahteen. Saihan tuo jonkinmoista ihmettelyä ja hymyä aikaan, ja tietysti mielenkiintoisia kysymyksiä joihin koitin vastailla parhaani mukaan. Kesken se vielä on.... ja ajokauteen aikaa ehkä pari kuukautta....  :)

Ja pitihän pyörään saada koukkukin. Aikaa meni paripäivää suunnittelusta maalaukseen. Materiaalina 20mm pyöröteräs.Kiinnitetty pyörän runkoon 8kpl 8mm haponkestävällä pultilla. Sähköpistorasia laitettu sivulaukun tukirautaan kiinni. Koukun voi siis poistaa tarvittaessa ilman sähköjen purkua. Aikaa irroittamiseen menee n. 10min. Takaisin laittoon hiukan enempi.

Vihdoinkin kärryprojekti on valmis. Juhannuksena tehtiin koeajoreissu.Teltta ja muut retkitarvikkeet kärryyn ja matka kohti Keuruuta alkoi. Kärry käyttätyi todella hienosti sallituissa ajonopeuksissa. Kokeilin jonkin matkaa n. 100km/h.. ei ongelmia  käyttäytymisessä. Ainoastaan pyörän takajousitus löi pohjiin terävimmissä kuopissa. Sekin korjaantui kun jousituksen sääti uudelleen juhannuksen jälkeen. 

Tulipa varsin mielenkiintoisia kommennetteja muilta tienkäyttäjiltä ja iloisia hymyjä sekä peukalonnostoja.  Hauska näky omastakin mielestä  :)

 

 

©2019 kirrispuu - suntuubi.com